Nvidia GeForce RTX4070

13/04/2023

Η NVIDIA τοποθετεί την νέα κάρτα γραφικών στη «μεσαία κατηγορία» υποστηρίζοντας ότι είναι ιδανική για gaming σε αναλύσεις 1440p με περισσότερα από 100 fps και με τα ray tracing και το DLSS 3 (την νέα έκδοση της τεχνικής upscaling της εταιρείας) ενεργοποιημένα.

Η νέα GeForce RTX 4070 είναι η πρώτη κάρτα γραφικών GeForce RTX 40-series που έχει… κανονικό μέγεθος και επομένως μπορεί να χωρέσει σε πολλά διαφορετικά κουτιά υπολογιστών. Η νέα GeForce RTX 4070 είναι μάλιστα κοντύτερη από την GeForce RTX 3080 και σχεδιάστηκε για να προσφέρει παρεμφερή απόδοση τουλάχιστον σε ανάλυση 1440p. Η GPU βασίζεται όπως είναι φυσικό στην αρχιτεκτονική NVIDIA Ada Lovelace και ενσωματώνει 12GB μνήμης GDDR6X 21Gbps με τον δίαυλο της μνήμης να διαθέτει εύρος 192-bit.  

Η GeForce RTX 4070 βασίζεται στον ίδιο επεξεργαστή γραφικών (AD104) που βασίζεται και η GeForce RTX 4070 Ti αν και με «κομμένα χαρακτηριστικά». Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει 5.888 πυρήνες CUDA, 46 πυρήνες Ray Tracing (RT), 184 πυρήνες Tensor, 184 μονάδες Texture Mapping (TMU) και 64 ROPs. Προσφέρει όλες τις δυνατότητες «Ada Lovelace» συμπεριλαμβανομένων των διπλών επιταχυντών κωδικοποίησης βίντεο, του επιταχυντή Optical Flow και της τεχνικής δημιουργίας καρέ DLSS 3. Η κάρτα έχει TBP (Typical Board Power) στα 200 W με την NVIDIA να επιτρέπει στις συνεργάτιδες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν 8-pin PCI-E connector για την πρόσθετη τροφοδοσία της αντί για τον 16-pin connector 12VHPWR.

H νέα κάρτα γραφικών GeForce RTX 4070 περιλαμβάνει υποστήριξη για τον κωδικοποιητή AV1, που σύντομα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τους streamers καθώς το YouTube ετοιμάζεται να διαθέσει σύντομα δυνατότητα «AV1 Livestreaming» για να βελτιώσει τα bitrates αλλά και την ποιότητα εικόνας. ‘Όπως αναφέραμε, η νέα κάρτα γραφικών υποστηρίζει επίσης την τεχνική upscaling με την ονομασία DLSS 3 που υπόσχεται να αυξήσει τα framerates σε παιχνίδια όπως τα Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5 και Redfall.

Η τεχνική DLSS 3 είναι αποκλειστική των καρτών γραφικών GeForce RTX 40-series και χρησιμοποιεί την ίδια Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με την τεχνική DLSS 2, αν και παράλληλα με μια νέα τεχνολογία παραγωγής καρέ μέσω AI. Με το DLSS 3 δημιουργούνται δύο καρέ χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνικές rendering και στη συνέχεια εισάγεται ένα τρίτο καρέ ανάμεσά τους ώστε να ενισχύσει σημαντικά τα framerates, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείται το ray tracing ή άλλες βελτιστοποιήσεις όπως το path tracing στο Cyberpunk 2077.

Η NVIDIA υποστηρίζει ότι το 83% των κατόχων της σειράς GeForce RTX 40 ενεργοποιεί την ακτινανίχνευση (ray tracing) στα παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα με το 79% να ενεργοποιεί επίσης και την τεχνική DLSS. Οι κάτοχοι καρτών γραφικών της σειράς GeForce RTX 30 ενεργοποιεί το DLSS σε ποσοστό 71% στα παιχνίδια που το υποστηρίζουν ενώ το 68% των κατόχων καρτών γραφικών της σειράς GeForce RTX 20 ενεργοποιούν την τεχνική στους ίδιους τίτλους.

  •