Αυτόματη αρχειοθέτηση Google

13/04/2023

Η νέα λειτουργία αναμένεται να μειώσει το ποσοστό απεγκατάστασης των εφαρμογών και θα εξακολουθεί να επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν γρήγορα εφαρμογές όταν τις χρειάζονται.

Σε μια δημοσίευση στο Android Developers Blog, η Google δήλωσε ότι αυτή η λειτουργία δεν θα αφαιρέσει δεδομένα του χρήστη και θα επισημαίνει την παρουσία της εφαρμογής με ένα εικονίδιο cloud στη συσκευή.

Οι χρήστες του Android θα βλέπουν μια προτροπή για τη χρήση της λειτουργίας αυτόματης αρχειοθέτησης όταν η συσκευή τους εξαντλεί τον αποθηκευτικό χώρο ενώ προσπαθούν να εγκαταστήσουν μια νέα εφαρμογή. Στη συνέχεια μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία, η οποία αρχειοθετεί αυτόματα τις αχρησιμοποίητες εφαρμογές τους, ενώ παράλληλα αφαιρεί πράγματα όπως δικαιώματα και προσωρινά αρχεία και απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις. Η Google άρχισε να αναπτύσσει τη δυνατότητα αυτόματης ανάκλησης των δικαιωμάτων από αχρησιμοποίητες εφαρμογές με την κυκλοφορία του Android 11.\«Η συσκευή σας δεν έχει διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο και δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτή την εφαρμογή. Με ενεργοποιημένη την αρχειοθέτηση εφαρμογών, η συσκευή σας θα ανιχνεύει πότε δεν έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο και θα αρχειοθετεί αυτόματα τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Τα προσωπικά σας δεδομένα θα αποθηκευτούν σε περίπτωση που κατεβάσετε ξανά την εφαρμογή», αναφέρει η προτροπή της Google.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο για εφαρμογές στις οποίες οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το App Bundle για να δημοσιεύσουν τις εφαρμογές τους - μια μορφή που απαιτείται για νέες εφαρμογές από τον Αύγουστο του 2021. Το όφελος για τους προγραμματιστές είναι ότι οι χρήστες θα είναι λιγότερο πιθανό να δουν τις εφαρμογές τους να εμφανίζονται σε προτάσεις απεγκατάστασης όταν η συσκευή χρειάζεται να απελευθερώσει αποθηκευτικό χώρο. Ο γίγαντας της αναζήτησης έκανε μια πρώτη προεπισκόπηση της αυτόματης αρχειοθέτησης τον Μάρτιο του 2022, εισάγοντας μια νέα μορφή πακέτου εφαρμογών που ονομάζεται Archived APKs.

Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν χειροκίνητα για την αχρησιμοποίητη εφαρμογή πηγαίνοντας στα Settings > Apps > Unused apps. Το σύστημα εμφανίζει συνήθως την εφαρμογή σε παρένθεση όπως "Τελευταίο άνοιγμα πριν από 3 μήνες" και "Τελευταίο άνοιγμα πριν από 6 μήνες". Μπορείτε να επιλέξετε χειροκίνητα να αφαιρέσετε αυτές τις εφαρμογές για να ελευθερώσετε και λίγο χώρο αποθήκευσης.

Η λειτουργία αυτή θα κάνει τις συσκευές Android πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με το iOS, το οποίο εδώ και χρόνια κάνει προτάσεις σχετικά με τις εφαρμογές που πρέπει να απεγκαταστήσετε από τη στιγμή που δεν τις χρησιμοποιείτε. Το 2017, η Apple εισήγαγε εξατομικευμένες συστάσεις για την αφαίρεση αχρησιμοποίητων εφαρμογών στο iOS 11. Για να ενεργοποιήσουν την αυτόματη αφαίρεση αυτών των εφαρμογών, οι χρήστες iPhone μπορούν να μεταβούν στις  Settings > General > iPhone Storage και να πατήσουν Ενεργοποίηση στην εναλλαγή Offload Unused apps.